Hyundai IONIQ – första bilen med tre olika elektriska drivlinor

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

9 dec 2015

Hyundai har nu tillkännagivit namnet på företagets kommande elektrifierade bil som lanseras under 2016 – Hyundai IONIQ. Bilen kommer att erbjudas med eldrift, som laddhybrid eller som hybrid och är den första bilmodellen i världen med dessa tre olika typer av drivlinor som alternativ.

Hur stort batteriet i den rena elbilen blir berättar man inte, låt oss hoppas på ett rejält tilltaget batteri. Det vore intressant om det lanserades en bil med lång räckvidd från Hyundai redan nästa år!

Hela pressmeddelandet:

Hyundais ambition är att staka ut vägen när det gäller framtidens bilar och IONIQ är en viktig del i det arbetet. Genom att omdefiniera hur hybrid- och elbilar ska byggas har Hyundai skapat ett fordon för en marknad i snabb förändring. Som historiens första bilmodell med tre olika typer av drivlinor så kombinerar IONIQ klassledande bränsleekonomi med körglädje och attraktiv design – en ovanlig kombination när det gäller hybrid- och elbilar.

Woong-Chui Yang, chef för Hyundai Motor R&D center, kommenterar:

– Hyundai Motors ambition är att bygga nyskapande energieffektiva fordon och vi är stolta över vårt utbud av miljöbilar och att nu få presentera IONIQ. Vår vision för framtidens bilindustri är att fokusera på valfrihet med flera olika typer av drivlinor som tillgodoser olika kunders behov, utan att de ska behöva kompromissa med vare sig formgivning eller körglädje. IONIQ är en viktig del av vårt arbete med att bli den ledande biltillverkaren på den globala marknaden för miljöbilar.

Namnet IONIQ

IONIQ refererar till olika faktorer som varit viktiga under konstruktionsarbetet. Ion på engelska betyder jon, d.v.s. en elektriskt laddad atom, och hänvisar till bilens smarta kombination av olika elektriska drivlinor. Andra delen av namnet bygger på engelskans unique, d.v.s. en beskrivning av vad bilen är och en beskrivning av företagets engagemang när det gäller miljön samt viljan att maximera valfriheten för kunderna. Unik. Slutligen är bokstaven Q inbäddad i bilens logotyp som en visuell markering om denna avancerade bil med låga utsläpp.

Bygger på en ny plattform

Grunden är en helt ny plattform som har konstruerats speciellt för de tre drivlinorna. Chassiet är optimerat för att ge bästa köregenskaper samtidigt som bilen är maximalt energieffektiv oberoende av vilken drivlina man väljer. I den enbart eldrivna versionen (EV) sker framdrivningen med hjälp av ett ultra-effektivt litiumjonbatteri med hög kapacitet. Laddhybriden (PHEV) förenar låg bränsleförbrukning med batterikraft genom att batteriet laddas med laddkabel samtidigt som bensinmotorn bidrar till ökad räckvidd med låga utsläpp. Hybriden (HEV) använder motorn och bilens bromsenergi för att ladda batteriet som sedan kan bidra till ökad effektivitet genom att assistera vid framdrivningen.

Hyundai Motor Company är en av världens ledande tillverkare av hybrid- och elfordon och arbetar ständigt med att skapa ett framtida modellutbud av bilar med låga eller inga utsläpp. Hyundai blev 2013 bland annat den första biltillverkaren att börja serieproducera en eldriven bränslecellsbil, ix35 Fuel Cell, som bara släpper ut vattenånga.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: