Nevs på väg igen

Örjan Hedblom

Örjan Hedblom

29 mar 2016

Nevs VD-Mattias Bergman vid pressvisning av elbilen från 1974 och senaste 9-3 med eldrift.

Konkurshoten är avvärjda. Rekonstruktionen är historia och Nevs har den senaste tiden presenterat en rad nyheter om framtida modellprogram. Först ut blir en elektrifierad och modifierad 9-3. Troligen inte en 9-3 med exakt samma utseende som Tidningen Elbilen som enda tidning provkörde i september 2014. Senare kommer en rad nya modeller. Skisser har presenterats på fyra helt nya bilar.

Till sommaren utlovas större aktivitet i fabriken med flera hundra nyanställda bilbyggare. Hittills har mest ingenjörer anställts. De nyanställda bilbyggarnas jobb blir att färdigställa målade karosser som med start i slutet av året ska skeppas till Nevs nya fabrik i kinesiska Tianjin, en halvtimmes tågresa från Peking, för slutmontering till färdig bil.

För tillfället jobbar montörer och tekniker tillsammans med att bygga eldrivna testbilar mer manuellt. Sedan i november har det blivit 19 stycken. Ingen massproduktion precis i en fabrik med kapacitet för 180 000 bilar per år.

En av livlinorna för Nevs framtida elbilsproduktion är ett avtal med turkiska staten, liksom uppdrag åt kinesiska fordonskoncernen Dongfeng. Dessutom har man fått delägarskap i form av staden Tianjing och ett kinesiskt it-bolag.

En vecka före jul kom det stora glädjebeskedet, ett nytt avtal värt hisnande 100 miljarder kronor. Nevs ska leverera 150 000 bilar fram till 2020 till det kinesiska företaget Panda New Energy. Dessutom ska ytterligare 100 000 bilar ha beställts från företag som står nära Nevs och Nevs ägare.

Allt som har med Nevs och Nevs ägarförhållanden inklusive storaffären med Panda New Energy har gjorts upp med styrelseordföranden Kai Johan Jiang. En kinesisk affärsman som studerat Sverige och som har kontakter i båda länderna. Delägare har kommit och gått men Kai Johan Jiangs ägarintresse består. Enligt en uppgift från Nevs har han satsat 4 miljarder kronor i Nevs – då ingår även köpeskillingen på nästan 1,7 miljarder kronor. Utan att ha helårsresultatet från 2015 var förlusten de tre första kvartalen drygt 90 miljoner kronor. I år kan ett ännu större minusresultat uppstå när både personal och investeringar ökar utan att några bilar kommer ut på marknaden. Trots detta är optimismen stor.

Förhoppningen är att Nevs ska ta sig in på den kinesiska elbilsmarknaden som väntas växa starkt framöver, mest genom kraftiga statliga subventioner. Kinas regering vill se fem miljoner elbilar 2020 på de kinesiska vägarna mot dagens cirka 400 000, små lokaltillverkade elbilar oräknade. Det är redan nu trendigt att äga elbil i Kina.

Vd Mattias Bergman ser ingen risk att fabriken i Trollhättan blir överflödig när den nya fabriken och forskningscentret i Kina är klart.

– Basen i utvecklingen ligger här i Trollhättan. Fabriken ska användas för att bygga bilar för den europeiska  marknaden och senare tänker vi oss också en USA-lansering, menar han.

De flesta av de Nevs-anställda, cirka 600, arbetar idag med utveckling och testverksamhet. Nu ska ett 50-tal anställas varje månad med början till sommaren för att möta de stora orderna som kommit in. Nyligen gjordes den första fullskaliga krocktesten. Elbilens räckvidd testades också. När den kördes av en robot i 60 kilometers hastighet klarade den utan vidare 29 mil. Vindtunnelprov görs också. Klimatvindtunneln har varit igång hela tiden eftersom man haft externa kunder. Nu testas hur elbilarna klarar extremkyla och ökenvärme.

Nevs siktar på att komma upp i 120 000 bilar i Trollhättefabriken och har då en utvecklingspotential att bygga ytterligare 60 000 bilar. Den luckan kan komma att fyllas på med kontraktstillverkning för andra bilföretag. Det saknas absolut inte intresse, säger vd Mattias Bergman.

The ACTIVE ALL-ROUNDER Midsize fastback
The DISTINCTIVE FAMILY SUV Midsize SUV
The SPORTY URBAN SUV
The URBAN ADVENTURER Midsize crossover

Kommande modeller från Nevs.

Idag är monteringslinan öde och tyst. Men snart ska det sjuda av aktivitet då olika modeller kan byggas samtidigt.

– Anläggningen är fräsch och effektiv, menar monteringschefen Stefan Lövberg. De senaste åren har det bara byggts 450 SAAB-bilar, nästa alla bensinbilar och nu nitton elbilar i slutet av förra året.

Den nya huvudägaren Panda New Energys vd Sun Wei meddelar att finansbolaget Huaxin är finansiär och att man tar hjälp av samarbetspartners och fonder för att köpa in bilar för uthyrning. Sun Wei visade upp ett kvitto på en handpenning om 100 miljoner kronor, som redan har betalats ut till Nevs.

Flera nyheter

På årets nästa sista dag kom ännu en stor nyhet. Nevs i Trollhättan har tecknat ett strategiskt samarbetsavtal med det kinesiska företaget Huateng. En order som uppges vara värd 8,5 miljarder kronor. De meddelar att Huateng ska tillhandahålla komponenter till Nevs elbilar och dessutom köpa 20 000 bilar.

Rymdteknikföretaget Huateng, som går under namnet Volinco utanför Kina, exporterar och importerar rymdteknologi. China Aerospace Science and Technology Corporation, med rötter inom det kinesiska försvarsdepartementets forskningsavdelning, står bakom företaget. Rymdteknologiföretaget planerar dessutom att starta en bilförsäljningskedja i nio kinesiska storstäder, enligt nyhetsbyrån Xinhua.

I mitten av januari är Panda New
Energys grundare, Chao Ma, för första gången på besök i fabriken i Trollhättan.

Förutom kassatillskottet på 100 miljarder fram till 2020 som ska resultera i leveranser av 150 000 elbilar tillverkade i Trollhättan och ytterligare 50 000 minivans och 50 000 minibussar som Nevs ska producera i Kina tillsammans med partners, slutar det inte där. Panda New Energy vill fortsätta arbeta långsiktigt med Nevs och siktar på Phoenix-plattformen för nästa generations elbilar. De kommer först om drygt två år, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Finansieringen bakom Nevs-ordern är delvis gjord med lån från en statlig kinesisk bank. Dessutom till låg ränta under lång tid. Det bidrar till Panda New Energys
starka finansiella ställning. Bilarna ska
leasas ut till taxitjänster och personal­pooler. Fokus från kinesiska regeringen ligger på att minska oljeberoendet och utsläppsnivåerna. Panda NewEnergy siktar på att bli världsledande inom leasing av miljö­bilar.<

Artikeln publicerades i Elbilen i Sverige nr 1 2016

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: