BMW beställer batterier för 10 miljarder

BMW har tecknar ett kontrakt värt en miljard euro, motsvarande omkring 10 miljarder kronor, med den kinesiska batteritillverkaren Contemporary Amperex Technology Ltd. I en värld där efterfrågan på batterier överstiger utbudet är affären var ett måste för att BMW ska kunna klara av leveranserna av elbilar, men den allra största vinnaren är CATL.

Beskedet om affären kommer bara en månad efter att Daimler meddelade att de har kommit överens om ett samarbete med CATL, som är världens största batteritillverkare.

CATL har även investerat 500 miljoner dollar i elbilstillverkaren Byton, som i januari visade upp sin första bil på CES-mässan i Las Vegas. En investering som enligt Bytons vd innebär att batterileveranserna är säkrade.

– Men samarbetet innebär mer än så. De investerar i oss för att kunna utveckla framtidens teknik i samarbete med oss, sa Carsten Breitfeld till Elbilen när Byton i helgen visade upp M-Byte, en kompaktsuv med ett utgångspris på 45 000 dollar, i Oslo. CATL är inte heller den enda gemensamma nämnaren Byton har med BMW. Breitfeld och flera andra företagstoppar i Byton har tidigare arbetat för den tyska biltillverkaren. Breitfeld var till exempel ansvarig för BMW i8.

CATL uppges nu vilja bygga en batterifabrik i Europa och det hetaste tipset är att den hamnar i Tyskland.

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org