Elon Musk om nya Roadstern, Model Y och batteripriser

De senaste månaderna har varit de värsta i hans liv, sa Teslas vd Elon Musk under biltillverkarens bolagsstämma. En vit nästa generations Roadster lättade dock upp stämningen. Dessutom har han en plan för hur man ska minimera skadeverkningarna av det fullskaliga handelskrig som verkar vara på intåg: Tesla ska börja bygga bilar i utlandet.

Han såg ganska sliten ut när han steg upp på scenen. En anledning är förmodligen det faktum att produktionen av Model 3 inte har gått som på räls. Inför stämman krävde också en del av aktieägarna krävde att han skulle petas från jobbet som styrelseordförande. Men målet på 5 000 Model 3 i veckan kommer att nås inom en mycket snar framtid och stämman beslutade att han skulle få fortsatt förtroende.

Dessutom kommer företaget att visa upp Model Y, en billigare Model X baserad på samma plattform som Model 3, redan i mars. Planen är att produktionen ska börja under första halvåret 2020.

Utanför lokalen där mötet hölls stod en vit Roadster parkerad. När modellen först visades upp för några månader sedan hette det att den skulle göra noll till hundra på under två sekunder och att den skulle ha en topphastighet på 400 kilometer i timmen. På bolagsstämman meddelade Elon Musk att man hade varit alltför försiktig: De senaste testerna visar att bilen är kapabel till mer än så, med följden att specifikationerna från presentationen förra året gäller basversionen. Uppgraderingen är vassare och ska man tro Elon Musk kommer den att heta SpaceX.

Men även basmodellen ska ha ett batteripaket på 200 kilowattimmar, vilket innebär en räckvidd på omkring tusen kilometer så länge man kör lite lagom förnuftigt. Frågan är om Tesla kan få kalkylen att gå ihop med dagens batterikostnad, men Elon Musk är säker på sin sak: 2020 kommer batterierna att kosta Tesla mindre än 100 dollar per kilowattimme – på packnivå. Något som är än mer viktigt med tanke på de gigantiska batteripaket som ska sitta i deras lastbil med en prislapp på 180 000 dollar, även det ett fordon som stod parkerat utanför.

Kostnaden för komponenterna är dock inte det enda som påverkar priset, och därmed försäljningen. Fraktkostnader och importtullar är minst lika viktiga, särskilt i en värld som ser ut att glida mot ett fullskaligt handelskrig sedan USA:s president Donald Trump införde höga tullavgifter på bland annat stål. Samtidigt har Kina annonserat lättnader för utländskafordonstillverkare som vill sälja bilar där och Elon Musk sa att företaget därför har långt gångna planer på att bygga en fabrik där.

Under den efterföljande frågestunden fick han allsköns frågor, bland annat från en man som noterade att han hade på sig en motorcykeljacka och därför frågade om Tesla hade planer på att bygga en eldriven motorcykel.

Nej, svarade Elon Musk efter att ha förklarat att han som ung nästan hade omkommit i en motorcykelolycka.

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org