Sydkorea miljardsatsar på vätgasdrivna elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 jun 2018

Allt mer talar för att bränslecellsbilarna, där vätgas omvandlas till elektricitet som sedan driver elmotorer, är här för att stanna. Den senaste storsatsningen kommer från Sydkorea, där regeringen och en rad företag vill ge tekniken en rejäl skjuts genom investeringar på i storleksordningen 20 miljarder kronor.

Målet är 16 000 bränslecellsbilar på landets vägar redan 2022. Därutöver tänker man bygga 310 tankstationer, rapporterar Korea Herald. I dag finns bara 16 tankstationer, varav nio som används i forskningssyfte, i landet. Detta kan jämföras med Japan, där det finns drygt 100 vätgasmackar.

Just det faktum att bilarna tankas med vätgas i stället för att laddas är den största fördelen med bränslecellsbilar. Full tank tar bara några minuter, jämfört med i storleksordningen en timme för att snabbladda ett stort batteripaket. Och räckvidden är det heller inget fel på. Hyundais Nexo som introducerades förra året kan till exempel köra drygt 600 kilometer på full tank.

Samtidigt är bränslecellsbilar betydligt mer komplexa än batteribilar, där elen redan finns i bilen. Detta då vätgasen, som lagras under tre gånger så högt tryck som i dyktuber, måste passera en så kallad bränslecellsstack som genererar elen motorerna använder. Vätgasbilar är därför försedda med kompressorer och annan teknik som innebär att bilarna behöver betydligt fler komponenter än batteribilar. Båda biltyperna är dock utsläppsfria.

I Sverige är vätgastekniken ännu i sin linda. Vi har bara en handfull vätgasmackar, vilket det Umeåbaserade företaget Oazer hoppas förändra genom sitt modulbaserade system som tillverkar vätgasen på plats. Samtidigt finns planer på att vätgas ska revolutionera stålindustrin och förra veckan togs första spadtaget för en pilotanläggning som kan bli det första steget mot utsläppsfri ståltillverkning.

När det handlar om infrastruktur för tankning av bränslecellsbilar ligger länder som Tyskland och Frankrike långt före Sverige. Dessutom presenterar allt fler biltillverkare planer på bränslecellsbilar och det finns inget som tyder på att utvecklingen kommer att tvärnita, tvärt om. En prognos från konsultbyrån McKinsey är att tekniken kommer att ha skapat 30 miljoner nya jobb år 2050.

Läs mer om Toyotas vätgasbil Mirai, världens första vätgaståg och den svenska stålindustrins planer på nollutsläpp i det kommande numret av tidningen Elbilen, som förstås också har en massa artiklar om batteribilar och laddhybrider.

 

Audi och Hyundai i elbilssamarbete

Ölgigant beställer hundratals eldrivna lastbilar

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: