Teslas Roadster visas upp i Europa

Tesla har visat upp sin kommande Roadster på bilsalongen i Basel. Men trots den amerikanska biltillverkarens försök att in i det sista hemlighålla det blev nog ingen förvånad. De hade ju utlovat en överrraskning.

Frågan är dock hur mycket mässbesökarna egentligen får se. Electrek hävdar att det kan röra sig om samma exemplar som tidigare i år visades upp för aktieägarna. Den bilen är ingen fungerande prototyp, utan bara ett skal som saknar både motor och batteripaket.

Inte särskilt konstigt, med tanke på att bilen inte kommer ut på marknaden förrän 2020. Samtidigt ett bra sätt att hålla intresset uppe för bilen i en värld där nya elbilsmodeller utlovas snudd på varenda dag.

Men även om konkurrenternas specifikationer imponerar och trots att en del av dem fortfarande talar om “Tesladödare” är det ingen som rår på Roadstern. Den ska göra noll till hundra på omkring två sekunder – stillastående till 60 miles per hour på 1,9 sekunder – och ha en räckvidd på smått osannolika 1 000 kilometer. Basversionen för 200 000 dollar blir nog lite tamare, men många är ändå intresserade av att lägga en förbeställning på hela 50 000 dollar. De som vill vara först ut med att få sin bil levererad får betala ännu mer, 250 000 dollar, och detta så snart de gör en intresseanmälan.

Så långt kommer Roadstern om man kör 400 kilometer i timmen

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org