Teslas vd Elon Musk i samband med invigningen av Gigafactory i slutet av juli.

Utarbetad Elon Musk talar ut

Produktionen av Model 3 ökar stadigt på Teslas fabrik, men arbetsbördan har haft ett högt pris för vd:n Elon Musk. Han har arbetat 120 timmar i veckan och sedan 2001 har han inte varit ledig längre än en vecka – när han låg sjuk i malaria – säger han till New York Times.

– Det fanns tillfällen när jag inte lämnade fabriken på tre fyra dagar, dagar när jag inte ens gick ut. Priset är att jag inte har fått vara med mina barn eller träffa mina vänner.

Musk var inte ens ledig när han i somras fyllde 47, säger han till tidningen. Samma vecka skulle han vara best man vid sin brors bröllop. Han flög dit, närvarade vid ceremonin, och flög sedan tillbaka till kontoret.

I den öppenhjärtiga intervjun säger han också att han har sömnsvårigheter när han väl lämnar fabriken och att han därför tar sömnmedlet Ambien, även känt som Zolpidem.

– Det är ofta ett val mellan att ligga sömnlös och att ta Ambien, säger han. Han berättar också att vänner är oroliga över hans hälsa och tidningen skriver att oron även finns bland styrelsemedlemmar. Det finns till exempel de som misstänker ett samband mellan Musks läkemedelsanvändning och hans twittrande, som ofta sker nattetid. En av de senaste väckte den amerikanska finansmyndigheten SEC:s intresse.

Trots det höga pris Musk har fått betala vägrar han att trappa ner. Styrelsen vill anställa en COO, en operativ chef, för att avlasta honom. Musk säger att han inte har för avsikt att lämna över ansvaret.

– Men låt mig veta om det finns någon som kan göra ett bättre jobb. Den personen kan få jobbet omedelbart.

 

 

 

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org