800 V sätter sprutt på Chevrolets monsterbil

Chevrolet har utvecklat en samtida version av värstingbilen Copo Camaro. Den heter e-Copo där “e” förstås betyder eldriven. Motorerna går på 800 volt.

Exteriört är den mycket lik föregångaren, som nästa år firar 50-årsjubileum, men inuti karossen sitter betydligt mer modern teknik.

Motorffekten är “över 700 hästkrafter”, omräknat till SI-enheter talar vi om en bra bit över 500 kilowatt. Vridmomentet är på 600 newtonmeter och en quarter-mile – sa vi att det handlar om en bil för dragracing – ska gå på omkring nio sekunder. Snitthastigheten över 400 meter från stillastående blir alltså sisådär 160 kilometer i timmen.

I övrigt håller den amerikanska biltillverkaren oss på halster när det handlar om övriga specifikationer som räckvidd och huruvida den klarar av att köra sig själv. I realiteten är det lite skit samma. Tyvärr. Än så länge handlar det bara om ett koncept. Samtidigt är det kul att Chevrolet Bolt har blivit en så pass stor succé att företaget har fått upp ögonen för de nya möjligheter som eldrift innebär.

Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org