BMW presenterar bränslecellsbil

På bilsalongen i Frankfurt visar BMW-gruppen nu upp en första modell av sin kommande bränslecellsbil som ska drivas av vätgas. 

År 2022 planerar BMW Group att kunna presentera nästa generations bränslecellsdrivsystem i en mindre serie, baserat på nuvarande BMW X5. 

Det dröjer dock till tidigast år 2025 innan BMW kommer erbjuda bränslecellsbilar som drivs med vätgas till konsumenter. 

”Tiden för lansering beror på marknadens efterfrågan och andra övergripande faktorer”, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

BMW i Hydrogen NEXT som nu visas upp ger en första glimt av modellen. 

BMW-gruppen skriver vidare att olika typer av drivsystem i framtiden kommer behöva samexistera, då det inte finns en enskild lösning som täcker kundernas många olika behov.

”Vätgasdrivna bränslecellsbilar kan ge utsläppsfri mobilitet, med karaktärsdrag liknande dagens vanliga bilar: tankningstid på under fyra minuter, långdistanskörning, bogseringsmöjlighet”…”För att detta ska vara möjligt krävs en stabil vätgasinfrastruktur, som idag i de flesta länder endast är i utvecklingsfas”.

I BMW har under flera år samarbetat med Toyota kring utveckling av vätgasbilar. Sedan sommaren 2015 har man testat en liten flotta prototyper baserad på BMW 5-serie GT som tankas med vätgas och har en drivlina med bränsleceller från Toyota. 

Vet du mer?

Lotta Hedin

lotta@elbilen.org