Här är BMW i4 –produktionsstart nästa år

BMW visar nu upp sin första elektriska Gran Coupe. Det rör sig dock om ett koncept, men det lär inte vara långt till produktionsbilen, i4 som planeras att börja produceras nästa år.

Den sportiga, men rymliga fyrdörrs Gran Coupe har en räckvidd på 600 km (WLTP), i värstingutförandet 530 hästkrafter som då gör 0–100 på 4 sekunder blankt. Toppfarten uppges till över 200 km/h.

BMW lovar att köregenskaperna handlar om mer än dessa siffror, en ny känsla av kördynamik ska framträda i den nästan tysta elbilen.

– BMW Concept i4 tar elektrifiering till BMW:s kärna, säger Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design.

– Designen är dynamisk, ren och elegant. Kort sagt: en perfekt BMW som råkar ha nollutsläpp.

Många interiöra och exteriöra designelement i konceptbilen kommer att landa i produktionsbilen BMW i4 och andra kommande elektriska modeller, säger BMW.

Räckvidden på 60 mil med 80 kWh låter som en väldigt optimistiskt siffra. Men BMW säger att de med en mängd aerodynamiska åtgärder lyckas åstadkomma detta. Batteriet väger också endast 550 kg och har en energimängd på 80 kWh. Det är i paritet med Tesla Model 3:s batteri som väger 480 kg med 75 kWh.

Grillen är maffigare än någonsin och har fått en ny roll. Där hittas en mängd sensorer – för autonoma funktioner antar vi.

Den böjda displayen ger bilen ett nytt utseende, borta är även mängder av knappar. Allt sköts numera från skärmen. Skärmen kommer också att finnas med i produktionsversionen.

Dessutom kommer bilen med ljuddesign, skapat av filmmusik-legenden Hans Zimmer.

Hans Zimmer har arbetat tillsammans med BMW-ljuddesignern Renzo Vitale under varumärket BMW IconicSounds Electric för att utveckla akustiken för BMW Concept i4. Audiella ackompanjemang när man öppnar dörren och startar bilen är en del av dess ljudbild.

För att lyssna på ljudet, se videon nedan:

“Tre olika ”Experience”-lägen i BMW Curved Display gör det möjligt för användare att utforska de olika aspekterna av det elektriska drivsystemet och ger en inblick i det visuella i nästa generations operativsystem från BMW”, skriver BMW i ett pressmeddelande.

BMW avslöjar nu även en ny varumärkesidentitet med en ny logotyp. BMW Concept i4 har en tvådimensionella och transparenta design som framhäver lacken “Frozen Light Copper”.

i4 Concept har ny elmotor, kraftelektronik, laddningsenhet och högspänningsbatteri.

Den elektriska motorn genererar maximal effekt på upp till 530 hk, vilket rangordnar den tillsammans med en nuvarande BMW V8-förbränningsmotor.

Serieproduktionen av nya BMW i4 börjar 2021 på BMW Groups fabrik i München. Cirka 90 procent av befintlig produktionsutrustning på anläggningen kan integreras i processen, dvs anpassas för tillverkning av i4. De återstående tio procenten – särskilt de maskiner som är involverade i att bygga den bakre strukturen – är helt nyutvecklade. Företaget investerar cirka 200 miljoner euro i fabriken i München för att få serieproduktionen av BMW i4 att bli verklighet.

Här är i4 Concept, i färgen Frozen Light Copper:

Vet du mer?

Fredrik Sandberg

fredrik@elbilen.org