Här är Volkswagens nya elkombi

Volkswagen har visat upp sin nya konceptbil ID. Space Vizzion på bilsalongen i Los Angeles. När den väl tas i produktion kan det bli ett intressant alternativ för de som söker efter en bil med både lång räckvidd och ordentliga lastutrymmen.

Precis som de andra ID.-modellerna ( detta är nummer sju i familjen) är konceptbilen Space Vizzion byggd på Volkswagens MEB-plattform. Jämfört med liknande bilar i klassen är den längre och har större utrymme ombord.

Bilen mäter 496 cm på längden, 190 cm på bredden och 153 cm cm på höjden.

VW lockar med ett rejält lastutrymme på 586 liter. ( kan jämföras med till exempel Volvos el-XC40 som har 413 plus 31 liter i frunken).

Lastgolvet går att fälla upp och undertill finns ett utrymme där konceptutvecklarna – som grädde på moset – har placerat två longboards ”för att ta sig fram även den sista biten eldrivet”.

Enligt VW har man lagt extra krut på aerodynamik och att fronten och taket ska leda luften rätt. Luftmotståndskoefficienten ska ligga på låga 0,24.

Inuti bilen är växelspaken är borta, och istället väljs växellägena på ett reglage på rattstången.

Volkswagen har också tagit fram en fyrhjulsdriven variant av konceptbilen, med en systemeffekt på 340 hk. Denna variant klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 5,4 sekunder. Topphastigheten är 175 km/h.

Den produktionsklara versionen kommer preliminärt presenteras i slutet av år 2021, och ska sedan att lanseras i olika versioner i Europa, Nordamerika och Kina.

Vet du mer?

Lotta Hedin

lotta@elbilen.org