Kia har planer på eldriven citybil

Kia har planer på en eldriven minibil. Den sydkoreanska biltillverkaren anser att mikrofordon är kan lösa storstädernas transportbehov i en värld där coronakrisen medfört att många skyr kollektivtrafiken.

– Folk vill känna sig säkra, säger den sydkoreanska biltillverkarens Europachef Emilio Herrera till Auto Express. Han nämner bland annat en kinesisk undersökning som visar att andelen som kör själva i stället för att resa kollektivt ökade från 34 till 65 procent efter att viruset började spridas.

– Anledningen är att de känner sig trygga i sina egna bilar och otrygga i kollektivtrafiken. Folk som bor i London skulle också välja att köra själva om de hade möjlighet.

Herrera betonar att den nya bilen måste vara så pass billig att den kan konkurrera med kollektivtrafiken. Han talar bland annat om vecko- och månadskontrakt och medger att man har sneglat på Citroën, vars minibil Ami – se bilden ovan – rullar ut på vägarna redan i sommar.

Fordonet kommer bara att kosta omkring 6 000 euro. Den som hellre vill leasa betalar drygt 2 600 euro och därefter 19:99 euro i månaden.

Här är minibilen som kan krympa

Snål schweizare klarar testerna

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org