Norskt laddföretag etablerar sig i Sverige

En av Norges största laddningsoperatörer, Grön Kontakt, öppnar nu sina första snabbladdningsstationer i Sverige.

Först ut är två stationer i Värmland – Töcksfors Trade Park och Charlottenberg Centrum- som invigs denna vecka.

Enligt företaget kommer man de närmaste åren att bygga ett omfattande nätverk av snabbladdningsstationer längs de svenska vägarna, med start längs den norska gränsen. Grön Kontakt ska också erbjuda laddlösningar för företag, bostadsrättsföreningar och offentlig parkering.

De stationer som nu öppnar i Värmland erbjuder flera platser för snabbladdning med 50 kW, och flera DC-laddplatser med 22 kW.

– I vanliga fall har de snabbladdare vi bygger högre effekt, normalt 150 kW, men det beror också vilken kapacitet som finns på platsen, säger Per Gunnarsson, försäljningschef i Sverige.

Priset för snabbladdning är 1,35 kr per minut plus 3,13 kr per kWh för registrerade kunder och 2,70 kr per minut plus 3,13 kr per kWh för drop in-kunder.

Registrerade kunder får mängd rabatt – när du laddat för mer än 250 kronor får du 10 procents rabatt på nästa laddning. När du har laddad för över 500 kronor får du 20 procent.

– Vi har samma prismodell i Norge. För de som laddar mycket är det ett konkurrenskraftigt pris, säger Per Gunnarsson.

I Norge har företaget över 240 snabbladdningsstationer. Nu förväntar man sig att den norska elbilstillväxten kommer att sprida sig till andra länder de närmaste åren.

”Med omfattande erfarenheter i bagaget vill Grön Kontakt vara en del av resan i Sverige, den marknad som bolaget prioriterar”, skriver företaget i en pressrelease.

Vet du mer?

Lotta Hedin

lotta@elbilen.org