Northvolt konkurrenten– Verkor annonserar sin första GWh batterifabrik i Frankrike

I slutet på förra veckan meddelade Verkor konstruktionen av sin första GWh batterifabrik. Verkor som grundades för knappt ett år sedan har nu gått ihop med EIT InnoEnergy, Schneider Electric och Group IDEC för att bygga sin första batterifabrik. Batterierna är ämnade för elfordon och stationär lagring, skriver InnoEnergy i ett pressmeddelande.

Produktionen är menad att starta 2023 och Verkor planerar att använda en litiumjon uppsättning i batterierna. Den årliga produktionen är tänkt att starta på 16 GWh per år för att sedan trappas upp till 50 GWh per år. Verkors ambition är att under de kommande årtiondet bygga två till tre fabriker i Frankrike ensamt. Huruvida Verkor planerar att expandera utöver det nämns inte. 

Verkor menar på att den initiala investeringen kommer ligga omkring 1.6 miljarder euro. Ledningen på Verkor kommer från tidigare tjänster på Airbus, Tesla, Audi, och BMW. 

Pressmeddelandet kommer kort efter att svenska Northvolt meddelade en avslutad investeringsrunda på omkring 1.3 miljarder euro.

Vet du mer?

Sigvard Dackevall

sigge@elbilen.org