Orosmoln drar in över Sono Motors

Företaget bakom solpanelsbilen Sion är i ekonomisk knipa. Nu hoppas Sono Motors på att dra in 50 miljoner euro genom crowdfunding, vilket får konsekvenser för alla som redan har lagt en förbeställning och som nu får vänta ytterligare på sina bilar.

Det tyska företaget uppger att man redan har fått in 10 000 förbeställningar. Nu behöver de ytterligare motsvarande en bit över en halv miljard kronor innan årsskiftet för att kunna gå vidare.

Detta trots att bilen, som är täckt med solpaneler och alltså kan ladda sig själv, har väckt ett stort intresse sedan den visades upp. Tidningen Elbilens chefredaktör var också mycket positiv till Sion efter att ha provkört den.

Traditionella investerare uppges också vara intresserade av att ta projektet till nästa steg, en resa som enligt planen ska ta företaget till Saabs gamla fabrik i Trollhättan där över en kvarts miljon bilar ska byggas.

Företagets skriande behov av pengar är i viss mån självförvållat då de har valt att nobba de stora investerarna. Detta då sådana enligt Sono Motors vd skulle hota den filosofi företaget vilar på.

– Under de senaste månaderna har vi gång på gång insett att vi har helt andra mål än traditionella investerare, säger Laurin Hahn.

– Aggressiv tillväxt och snabba vinster är svårförenligt med ett hållbart företags- och fordonskoncept som har som mål att ge alla tillgång till överkomlig och miljövänlig elektromobilitet.

Initialt var tanken att kunna erbjuda bilen för 20 000 euro, betydligt billigare än de traditionella elbilar som i dag finns på marknaden, men för ett år sedan meddelade företaget att Sion i stället kommer att kosta 25 000 euro.

Insikten att traditionella investeringar inte går ihop med retagets värderingar har lett till att Sono Motors har avslutat alla förhandlingar med de kapitalstarka investerarna. En av anledningarna uppges vara att man oroar sig för att förlora kontrollen över både sina patent och de erfarenheter man har skaffat sig.

Den förändrade strategin innebär också att Sono Motors har fått flytta fram den planerade produktionsstarten till september 2021.


Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org