Produktionsstart för Volkswagen ID3 – Elbilen var på plats

I går startade Volkswagen produktionen av vad som ska bli folkelbilen nr1, ID3. Bilen byggs i företagets fabrik i Zwickau som de kommande åren kommer att konverteras till att enbart producera elbilar. När det är klart blir årsproduktionen 330 000 elbilar per år, med bilar från Volkswagen, Audi och Seat.

Elbilen var på plats på premiären där bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade. Vi fick se de första produktionsbilarna som är redo för marknaden och även en rundvandring i fabriken.

Volkswagen har nu cirka 36000 förbokningar på ID3 1st, lanseringsbilen. Men försäljningsstarten sker först till sommaren nästa år. Vad händer då med bilarna som nu börjar produceras?

De kommer att parkeras på områden kring fabriken, för att sedan samtidigt rulla ut till kunderna i Europa.

Varför man valt denna strategin är oklart, men ett är säkert, massproduktion av elbilar har nu inletts i Europa och bilindustrin träder in i en ny era. Vilket skedde på en bilfabrik som bara för 30 år sedan tillverkade Trabant för den Östtyska kommunistregimens medborgare. Till de som stod tillräckligt lång tid i kö, vill säga.

Frågan är då om Volkswagens gigantiska satsningar på massproduktion av elbilar räcker för att mätta suget efter elbilar med lång räckvidd till ett rimligt pris.

Läs mer om detta och vårt fabriksbesök och stämningen vid lanseringen i nästa nummer av Elbilen i Sverige. Kommer till prenumeranter 22 november. Missa inga nummer, se till att skaffa en prenumeration!

Vet du mer?

Fredrik Sandberg

fredrik@elbilen.org