Tesla gick med vinst Q3 –tidigarelägger Model Y-lansering

Tesla har presenterat sina siffror för tredje kvartalet. Svarta siffror den här gången, en vinst på 1,86 dollar per aktie. Intäkterna blev 6,3 miljarder dollar. De flesta analytiker hade förväntat sig förlust för Q3, och aktien rusade med över 20 procent efter beskedet.

I samband med detta höll företaget, som vanligt, “earnings call”, där Elon Musk och ledningen svarade på frågor från investerare och analytiker.

Här är en sammanfattning av vad som sades:

 • Efterfrågan på Teslas bilar har ökat globalt och Tesla tror att det kommer att bli flaskhalsar, det vill säga att de inte kommer att kunna producera tillräckligt med bilar för att möta den ökade efterfrågan.
 • Lanseringen av Model Y tidigareläggs till sommaren 2020. Många delar är samma som i Model 3, vilket gör att Tesla inte tror att de kommer att få samma problem som med uppskalningen av Model 3. Däremot är Elon Musk övertygad om att Model Y kommer att sälja mer än Model 3, S och X sammanlagt.
Tesla Gigafactory 3 i Shanghai.
 • Teslas Gigafactory nr3, den i Kina som ska producera bilar för den kinesiska marknaden, har påbörjat initial produktion. Fabriken byggdes på rekordtid. I januari i år bestod platsen av en åker. Volymproduktion sker i slutet av 2019.
 • Europeisk Gigafactory ska stå klar 2021. Inom det här året är slut kommer Tesla att presentera var i Europa den kommer att stå.
Teslas takpaneler med inbyggda solceller.
 • Tredje versionen av Teslas takpannesolpaneler visas upp idag. Tekniska problem att få till panelerna har stoppat uppskalningen av produkten. Men nu är soltakspannor “ready for big time”.
Teslas lastbil skulle börja produceras 2019. Det är nu uppskjutet till slutet av 2020.
 • Tesla ska producera en begränsad mängd av sin lastbil i slutet av nästa år. Lastbilen ska kunna ta maxlast och ha en räckvidd på cirka 100 mil.
 • Teslas självkörande funktioner kommer att börja rullas ut i slutet av 2019, med ett första steg som Tesla kallar “feature proof”. Det vill säga bilen ska själv kunna köra föraren till jobbet, men under uppsikt från föraren. Denna version ska alltså klara rödljus, korsningar, stads- och motorvägskörning själv, men föraren är fortfarande ansvarig. I slutet av 2020 ska bilarna som har funktionen klara det utan assistans. Enda hindret, är enligt Musk, lagar och regler.
 • Tesla Energy, det vill säga Teslas solpaneler (vars försäljning ökade med närmare 50 procent under Q3) och tillhörande batterilagringsprodukter kommer att bli en större inkomstkälla än bilarna i framtiden, tror Musk.
 • Köpet av bolaget DeepScale, som utvecklar AI för självkörande fordon var ett litet köp, som mest handlade om att få in mer kompetens till Teslas utvecklingsavdelning. Bolaget bestod av 12 personer.
 • På frågan om Tesla kan tänka sig att sälja batterier och moduler till andra bilföretag, svarade Elon Musk att han är “öppen för det”, eftersom det rimmar med företagets mål att skynda på omställningen av bilindustrin.
 • En uppgradering av Model S, X och 3 är på gång. Denna ska ge bättre komfort och bättre supercharging.

Vet du mer?

Fredrik Sandberg

fredrik@elbilen.org