Tesla lanserar 35000 dollarversionen av Model 3

Samtidigt som leveransproblemen i Sverige Model 3 verkar gå mot sin lösning trummade företaget ut en nyhet som många har väntat på. Folkbilsversionen av Model 3, det vill säga den utlovad 35000-dollarsversionen går nu att beställa.

Versionen är bakhjulsdriven och har en räckvidd på 220 miles, dvs 35 mil enligt amerikansk körcykel – som brukar vara nära verkligheten. Enklare klädsel (se bilden ovan), ingen dockningsstation för mobiltelefonen, manuella stolar och sämre ljudsystem.

Det rör sig dock inte om någon trög bil, 0–100 går på under sex sekunder.

Lägger man till 2000 dollar uppgraderas bilen till vad Tesla kallar Standard Range Plus. Då får man delvis premiuminredning, bättre ljudsystem och aningen längre räckvidd och snabbare acceleration.

Vad basmodellen ska kosta i Sverige vet vi inte ännu, leveranserna till Europa börjar inte förrän om minst ett halvår.

Tesla meddelade också att de tänker stänga alla sina butiker, i stället ska Teslas bilar endast gå att köpa online. De kommer dock att behålla showrooms på centrala platser. Istället för att provköra bilen vid butiken kommer man att kunna lämna tillbaka en köpt bil om man inte är nöjd. Man har då hela 7 dagar och max 160 mil på sig att bestämma sig.

Samtidigt sänker Tesla priset på de Model 3-modeller som nu rullar in i Europa och förändrar valen av självkörande-förmåga, vilket ställer till det för de kunder som väntar på att få sina bilar. Kommer det här att dra ut på processen ännu mer?

 

 

Vet du mer?

Fredrik Sandberg

fredrik@elbilen.org