Tesla “öppna” för att licensiera mjukvara och drivlinor till konkurrenter.

Volkswagens ordförande, Markus Duesmann, gick nyligen ut och kongratulerade Tesla på deras lovande andra kvartalsrapport. Duesmann ska även ha erkänt att Tesla ligger 2 år framför konkurrenterna samt påstått att Tesla har potentialen att bli det mest värderade företaget i världen inom en snar framtid, skriver Electrek.

Som svar till Duesmanns kommentarer gick Teslas CEO, Elon Musk, ut på Twitter och skrev att Tesla öppnar upp för att licensiera sin mjukvara och drivlina till andra elbilstillverkare. Musk menade till och med på att Tesla är öppna för att licensiera sin “Autopilot” funktion, men tillade att det kan vara svårt pratiskt att implementera. Vidare tillade Musk, på Twitter, att Teslas mål är inte att krossa konkurrenterna utan att accelerera elektrifieringen.

Det är inte första gången Tesla öppnar upp för att licensiera sina produkter för andra tillverkare. 2014 gick Tesla ut med att de öppnar upp för att licensiera sin mjukvara till andra tillverkare. Däremot kritiserades Tesla då för att inte faktiskt öppna upp och till följd var den enda tillverkaren som faktiskt använde sig av Teslas licensiering den kinesiska tillverkaren Xpeng. Xpeng som dessutom Tesla senare stämde för att ha snott affärshemligheter till Teslas Autopilot.

Vet du mer?

Sigvard Dackevall

sigge@elbilen.org