Toyota och Panasonic inleder batterisamarbete

Panasonic och Toyota inleder ett samarbetsprojekt kring elbilsbatterier. Med start nästa år ska de båda japanska företagen tillverka prismatiska battericeller. Detta enligt Nikkei Asian Review, som rapporterar att fler detaljer väntas bli kända i veckan.

Den japanska finanstidningens analys är att samarbetet är ett måste för att Toyota ska få ner kostnaden, något som i sin tur är en förutsättning för att företaget ska kunna satsa på elbilar. Battericeller som tillverkas inom ramen för samarbetet väntas även hamna i bilar från Toyotas dotterbolag Daihatsu och Subaru, samt i bilar från samarbetspartnern Mazda.

Biltillverkaren ska äga 51 procent av företaget, medan Panasonics andel blir 49 procent. Fem av Panasonics batterifabriker i Japan och Kina hamnar i det nya företaget. Verksamheten i USA, där Panasonic ju samarbetar med Tesla, berörs inte av samarbetet med Toyota.

Samtidigt har Teslas vd Elon Musk nyligen meddelat att de bilar som ska tillverkas i den nya fabriken i kinesiska Shanghai förmodligen kommer att drivas av battericeller från en rad tillverkare. Batterier från Panasonic kommer med största sannolikhet också att användas, men samarbetet med Toyota innebär att Panasonic inte behöver vara oroliga för att få omsättning för sina produkter.

Toyota-Panasonic satsar även på att utveckla ny batteriteknik, däribland med fast elektrolyt, en plan som de tillkännagav redan 2017.

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org