Uppgraderade Tesla Model S kör 58 mil – i motorvägshastighet och har 11 procent kvar

Nu släpper Tesla den efterlängtade uppgraderingen av Model S och X. Batteriet har inte blivit större – ändå har bilarna fått signifikant längre räckvidd. Model S Long Range får 610 kilometers räckvidd enligt de första uppskattningarna.

Den amerikanska motortidningen Motor Trend har provkört den. De har även en video, där vi kan följa reportern på resan. Deras tripp går från Teslas fabrik i Freemont till designcentret i Hawthorne, Los Angeles. Sträckan är hela 57, 7 mil och innefattar en hel del backar. De kör hela sträckan enligt hastighetsbegränsningarna, största delen mellan 105 och 120 km/h. Temperaturen är satt på 24 grader, fläkten på tvåan. Det handlar alltså inte om snålkörning, utan om ett realistiskt test.

När de anländer i Los Angeles har de 11 procent kvar av batteriet och räckvidden hade blivit strax över 64 mil. I verklig körning.

Hur har då Tesla gjort för att förbättra räckvidden så markant utan att batteriet har blivit större, eller kemin i cellerna förändrats?

De har bytt ut den främre motorn till en liknande som sitter i Model 3. Det vill säga en permanentmagnet-motor, som är betydligt mer effektiv än den gamla induktionsmotorn som satt där tidigare. Det gör bilen 10–12 procent mer effektiv, något som placerar Teslas bilar ytterligare i framkant när det gäller energieffektivitet.

Tesla har uppdaterat sin svenska hemsida med de nya uppgraderade versionerna och priserna. Nu finns flera val att välja mellan, Standard Range, Long Range, Performance och Performance Ludicrous.

Vet du mer?

Fredrik Sandberg

fredrik@elbilen.org