Vi har provkört Audi E-tron – i öken

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

11 okt 2018

I det torra ökenlandskapet i Namibia har vi i veckan fått köra förserieversioner av Audis rena elbil E-tron. Bilen, som är en suv, (storleksmässigt mellan Q5 och biffiga Q7) har en maxeffekt på 300 kW (i den så kallade boost mode) och bär ett batteri på 95 kWh.
Naturligtvis är den fyrhjuldriven.

Fyrhjulsdrift med elmotorer skapar en del fördelar som mekanisk fyrhjulsdrift inte kan ge. E-trons två motorer styrs av en dator, som synkar informationen från däcken på millisekunden. På så sätt kan exempelvis främre hjulen tala om för bakre hjulparet att de just kör på en hal fläck vilket leder till att bakre hjulen accelererar för att kompensera, vilket gör att du inte märker av isfläcken. Antispinnsystemet är hela 50 ggr snabbare att reagera på underlagsförändringar än andra fyrhjulssystem.
Och var behöver man det här bäst, om man tänker på svenska förhållanden?
I snön, ja.

Men det finns inte mängder med snö just nu i Sverige, så därför tog Audi med oss till Namibia. Raka motsatsen alltså. Men faktum är att sand får väldigt lika egenskaper som snö när det kommer till friktion. Värmen pressar hela systemet lika mycket som kyla. Funkar det i sand, så kommer det att funka i snö, med andra ord.

Vi kör fem rundor i saltöken, efter ett spår som delvis är kopierat från det som Audi har i Arjeplog. Bilen beter sig väldigt olika beroende på vilket körprogram du har installerat. Från autoläget med maxinställning på elektroniska stabilitetskontrollen, ESP till dynamisk körning med ESP avslagen. Det är första gången som en elbil får den möjligheten – att helt kunna stänga av ESP. Bilen går här från att vara monumentalt stabil i kurvorna och hjälpa föraren upp till att bli den förvuxne tonåringens drömbil, där drifting inte bara är möjlig, utan obligatorisk. Det är hur kul som helst att ta kurvorna i sidled men ändå få upp den i rätt rikting, med hjälp av en prioriterad bakhjulsdrift. (Audis ingenjörer har programmerat bilen att prioritera bakhjulen i de här lägena.)

Vi tar även en tur ut i det vilda på jakt efter giraffer. Vi lyckas inte se dem, men får däremot se hur bra bilen beter sig när den står och balanserar på två hjul i varsitt hörn. Med elektroniska diffar kan bilen driva endast de som har markkontakt och extremt svåra hinder blir tämligen enkla att ta sig förbi. Även upp för backar med finkornig röd sand kör bilen nära nog som om det vore asfalterat.

Flera av körprogrammen ger faktiskt bilen en analog körkänsla – trots alla datorer. Den som köper E-tron kommer att få en riktigt kul bil i vinterlandskap. Men även en trygg och säker bil, där eldriftens fördelar blir tydliga.

E-tron är begärlig. Den känns mindre än vad den är. Även om det är en suv upplevs den, på ett positivt sätt, som att köra en lägre bil. Jag blir nästan förvånad när jag kliver ner från bilen efter körning, alltså inte lika tung och klumpig som bilar i den här storleken normalt är. Mycket av det här beror på den låga tyngdpunkten som det 750 kg tunga, golvmonterade, batteriet ger. Men också på den fint kalibrerade fyrhjulsdriften. Att den dessutom är väldigt komfortabel, har en snygg inredning och en otroligt isolerad kupé gör inte saken sämre.

Från de här första intrycken – utförligare reportage kommer i Elbilen nr 8 – lutar det åt att Audi har en bil som få personer kommer att bli besvikna på. En hel del återstår att testa, som räckvidd och laddning. Men så här långt är vi imponerade.

I slutet av 2018, är de första E-tron-leveranserna till svenska kunder planerade – cirka 580 personer har lagt in en förbokningsavgift på 20 000 kronor. I världen har 15 000 personer bokat bilen. Det är upplagt för kö, med andra ord. Produktionskapaciteten blir enligt uppgifter till Elbilen, inte mer än 20 000 bilar per år. Men lägger du din beställning nu kan Audi Sverige lova att du får den 2019.

Audi E-tron kostar från 885 000 kronor, innan stödet på 60 000 kronor. Då får man en basutrustad bil med:

* 19-tums aerofälgar
* Adaptiv luftfjädring
* Elektronisk baklucka
* Sätesvärme fram
* Automatisk 2-zons klimatanläggning
* Multifunktionsratt
* Stöldlarm
* 11 kW-laddning
* Lane departure-varning, parkeringssensor
* Farthållare (oklart om den är adaptiv eller vanlig)
* 150 kW snabbladdning

För den som vill ha de nya kamerabackspeglarna, 22 kW-laddning och lane assist-funktioner kommer att få lägga på en slant. Hur mycket är inte klart i skrivande stund.

e-tronextremePowerPlay004

e-tronextremePowerPlay057

e-tronextremePowerPlay067

e-tronextremePowerPlay147

e-tronextremePowerPlay140

_TS492002919

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: