Målet är att så småningom skippa avgasrören helt och hållet.

Volvo har utvecklat sin sista fossilmotor

Volvo slutar med utveckling av förbränningsmotorer. Den nuvarande generationen blir den sista. I stället tänker företaget enbart satsa på utveckling av elmotorer.

De bilar som säljs under varumärket Volvo kommer som bekant att förses med en rad drivlinealternativ med olika grad av elektrifiering. Vissa modeller kommer att vara rena elbilar, men den stora elbilssatsningen sker hos Volvos premiummärke Polestar.

Ambitionen är först gå över till ren eldrift i systerföretagets bilar. Den första modellen som visades upp är visserligen en laddhybrid, men med rejäl räckvidd. 150 kilometer spelar trots allt i samma liga som vissa helelektriska konkurrenter, om inte annat modeller med några år på nacken.

Volvo ser det därför som överflödigt att utveckla nya bensinmotorer, vilket företaget kommunicerade när man visade upp V60, skriver motortidningen Road & Track.

Litiumjonbatterier ses som det bästa batterialternativet, men sajten skriver att företaget förutspår att man omkring 2025 kommer att övergå till batterier med fast elektrolyt.

Volvo XC40 kommer som elbil

Exklusiv laddhybrid från Polestar

Volvo sätter elmotor i alla bilar

Volvo ställer sig bakom CCS

Volvo och VW tveksamma till dieselmotorns framtid

Vet du mer?

Patrick Ekstrand

patrick@elbilen.org